Британски ледоразбивач започва полярна експедиция

Научно-изследователският кораб на Великобритания RSS SIR DAVID ATTENBOROUGHT отплава на 6-месечна мисия в Антарктика за изследване на опасностите от повишаване равнището на Световния океан и бъдещето на морското биоразнообразие.

Корабът, който струва около 200 млн. паунда, има 30-членен екипаж и ще приеме на борда си 60 учени, предаде “The National”.

“Това, което се случва в Антарктика, няма да остане само там, ще засегне всички нас. Ако ледената покривка се разтопи, ще станем свидетели на увеличаване на морското равнище с 3 до 5 метра”, коментира професор Дейм Джейн Франсис, директор на BAS, национален институт за полярни изследвания на Обединеното кралство.

Maritime.bg припомня, че Великобритания продаде на Украйна ледоразбивач за полярни изследвания в пълна експлоатационна годност за 5 милиона долара.

Припомняме, че България придоби кораб “Св. Св. Кирил и Методий”, с който се планират плавания до Антарктика, а средствата за покупката, ремонтните работи и осигуряването на експедициите вероятно ще надминат разходваните от Украйна.

Макар последната да е в състояние на пълномащабна война с Руската федерация, украинският ледоразбивач НООСФЕРА вече осъществи първа полярна експедиция, докато у нас се очаква пореден ремонт на “Св. Св. Кирил и Методий”.

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент