Реклама

125 години “Флотски арсенал”

Преди 125 години е основан Кораборемонтен завод „Флотски арсенал“ като работилница към Морската част на Българския военен флот.

Основаването на завода е почти едновременно с формирането на Военноморската база с щаб във Варна. На 21 ноември 1897 г. в Заповед по морската част № 17 е обявено, че „…се инсталира работилница с цел обучение на машинния персонал от частта и за възможните дребни поправки на плавучите средства …“ Първи завеждащ на работилницата е подофицерът от френската мисия към флота Андре Ламбер.

След кратко пребиваване на този пост на други офицери, от началото на 1899 г. началник на работилницата става капитан-лейтенант механик Константин Божков. За нуждите на флота е закупена Варненската окръжна образцова железарска работилница. Постепенно се осигуряват пособия, инструменти и машини. Съставени са и организационните документи. В първите години тук са ремонтирани катерите „Амалия“, „Раковски“ и „Лилия“. Извършват се текущи поправки на учебния крайцер „Надежда“.

Една от мащабните задачи на арсенала е сглобяването и пускането на вода на шестте, произведени във Франция торпедоносци. За тази цел през 1907 г. е изграден и хелингът във флотския район.

След Първата световна война Морският арсенал (както се нарича още от 1906г.) преминава към цивилното ведомство „Главна дирекция за постройката на пристанищата и железниците”. Въпреки това там се прави необходимото за поддръжката на корабите и материалната част в Морската полицейска служба (каквото е наименованието на редуцирания съгласно клаузите на Ньойския договор Военен флот). Извършват се ремонти по торпедоносците и също така със специалисти и работници на Арсенала става изваждането на потопената през Първата световна война подводница „УБ-45”, на която е отремонтиран единият двигател.

В годините на Втората световна война в арсенала се извършва преустройване на кораби за минни заградители, а в периода 1941 – 1942 г. са построени 5 миночистачни катера по проект на инженер-корабостроителя капитан II ранг Протасий Пампулов. Започнат е строежа на бързоходни десантни баржи за Германия, от които е завършена само една.

След войната обновяването на материалната част прави работата по поддръжката ѝ по-интензивна. От 1958 г. на южния бряг на Варненското езеро в м. Лъджата започва строежът на завода, познат ни като Кораборемонтен завод „Флотски арсенал“. Това е свързано с въвеждането на нови технологични методи на работа и развитие на производствените мощности. В него, освен основни и текущи ремонти, се предприема и строителство на нови катери и кораби за ВМС.

Днес „Флотски арсенал“ е един от основните заводи на българското военно машиностроене, където се извършват специализирани ремонти на военно оборудване и комплексни кораборемонтни дейности за български и чуждестранни партньори.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент