В ТУ – Варна откриха конференция за дигитално обучение в корабоплаването

Днес бе дадено официално начало на международна конференция, организирана от Научноизследователски институт и Морски квалификационен център към Технически университет – Варна, на тема: „Дигитално обучение в морското и речно корабоплаване – предизвикателства и иновации“.

Форумът бе открит от доц. д-р Галина Илиева, директор на Научноизследователски институт на ТУ-Варна и ръководител на проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation ) по програма Erasmus+. Тя приветства чуждестранните партньори на университета и представи официалните гости от българска страна – к.д.п. Александър Калчев, председател на Българска морска камара, к.д.п. Валентин Енчев, директор на Морска администрация – Варна, к.д.п. д-р Милен Тодоров, директор на СПД „Ръководство на корабния трафик – Черно море“ в ГУ на ДП „Пристанищна инфраструктура” и бизнес партньори от секторите, свързани със синята и морска икономика.

Представени бяха и участниците в събитието от страна на другите европейски държави, работещи по проекта, а именно: гл. ас. д-р Иво Бербич, Факултет по транспортни науки, Загребски университет, Хърватия, гл. ас. д-р Влатка Ступало, Факултет по транспортни науки, Загребски университет, Хърватия, Оана Симион, IT инженер, Румънски център за морско обучение-CERONAV, д-р Василе Пипиригяну, GMDSS експерт, Румънски център за морско обучение-CERONAV, Айн Ранди, лектор в Естонско морско училище, Андрей Приданников, преподавател на палубните офицери, Естонско морско училище и Одри Рост-Ернст, STC – Група, Нидерландия.

Доц. д-р инж. Петър Георгиев от катедра „Корабостроене и Корабни машини и механизми“ запозна аудиторията с напредъка на варненските учени в работата по проекта, от началото му през м. март 2021 г. досега.  

В хода на срещата бяха презентирани още няколко от дейностите и нововъведенията на Морския квалификационен център и Научноизследователския институт към ТУ-Варна. 

Конференцията ще продължи до 24.11.2022 г. вкл. и ще даде възможности за обмяна на идеи и опит в областта на онлайн обучението в морската сфера и надграждането на текущите възможности с виртуална реалност, както и други новости в сферата на морското образование, които университета предоставя на своите студенти и курсисти. 

Последни новини

Последни новини

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавянето на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Русия бави обработката на кораби по зърнения коридор в Черно море, твърди Украйна

Руската страна умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин

Кап. Димитър Димитров: Най-авторитетният форум на CESMA ще се проведе във Варна догодина

Как и с какви очаквания българските моряци посрещат своя професионален празник, Никулден, на този обичаен и винаги актуален въпрос, търсим отговор в нашия разговор с с к.д.п.

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент