В европейски пристанища са блокирани големи количества торове от Русия

Руският президент Владимир Путин заяви, че представителите на Русия ще работят все по-активно за освобождаване на торовете, които са блокирани в европейски пристанища, както и за възобновяването на износа на амоняк по тръбопровод през Украйна. Думите му са били отправени по време на среща с руския бизнесмен Дмитрий Мазепин, който се отказа от контрола над производителя на торове “Уралхим-Уралкалий”, след като през март стана обект на санкции от страна на Европейския съюз, съобщи Ройтерс.

Русия е готова да увеличи износа си на торове, е казал още руският държавен глава.

От своя страна Мазепин е изтъкнал като основен проблем това, че “доста торове бяха блокирани в европейските пристанища”.

В пристанища на Естония, Латвия, Белгия и Нидерландия са задържани около 262 000 тона тор на “Уралхим-Уралкалий””, добави той.

Блокираните количества в Европа на руските производители на торове “Акрон” и “Еврохим” са съответно 52 000 тона и почти 100 000 тона.

Товарите са блокирани заради санкциите на ЕС срещу бившите собственици на компаниите, сред които е и Мазепин. “Уралхим-Уралкалий” обяви на 12 ноември, че се е договорил с Нидерландия, Естония и Белгия да доставя безплатно торове до африкански страни.

Мазепин също така поиска допълнителна помощ от Путин за възобновяване на руския износ на амоняк по тръбопровод, минаващ от Русия през Украйна, и стигащ до бреговете на Черно море.

Износът на амоняк, използван за производство на торове, не беше част от подновяването през миналата седмица на черноморската сделка, позволяваща доставките на зърно от Украйна, въпреки че ООН (под чиято егида бе постигната сделката) беше оптимистично настроена, че Москва и Киев могат да се споразумеят по въпроса.

Путин е коментирал износа на амоняк, като е казал, че руските власти ще работят с колегите си от ООН за разрешаване на казуса, след което е добавил: “Ще видим какво ще излезе от това”.

Украинският президент Володимир Зеленски през септември съобщи, че ще подкрепи възобновяването на износа на амоняк през Украйна, само ако Кремъл върне украински военнопленници – идея, която Русия отхвърли.

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент