Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация за тях да е налична в общинската администрация, в Областна администрация, Морска администрация, Военноморските сили и Центъра по подводна археология – Созопол.

В предложение до общинските съветници кметът на Варна Иван Портних настоява за сключване на споразумение за сътрудничество с Областна администрация за опазване на Варненското езеро.

В текста към предложението се посочва, че е „установено наличие на нерегламентирани зауствания във Варненското езеро, несъвпадане на бреговата черта с границата, отразена на кадастралната карта и наднормена концентрация на замърсители“.

Вмъкнато е и „наличието на потънали кораби в източната част на Варненското езеро“, като се посочва нуждата от спешни мерки за опазване на екологичното равновесие в района.

Никъде не се посочва дали плащането на 29 хил. лева ще даде поне предложения за „спешни мерки“ за опазване на езерото.

През месец май т.г. частните дружества „Хидро мап“ и „Динесо“ пишат писмо до кмета на Община Варна, в което предлагат обследване на потъналите кораби в езерото срещу 29 500 лева без ДДС, става ясно от отговор от 10 октомври на Областния управител Марио Смърков на въпрос на Maritime.bg по Закона за достъп до обществена информация.

Писмото, с което частните дружества предлагат обследване срещу 29,500 лева, получено от Maritime.bg по Закона за достъп до обществена информация.

Във въпросното писмо до кмета, фирмите представят резултати от реализиран проект по Програмата за морско дело и рибарство. В писмото представят изводите от него, които на практика сега са преписани дословно в предложението на кмета до Общинския съвет.

Maritime.bg изпрати официално искане до Европейската комисия за предоставяне на пълна информация за проект „Повишаване на знанията за състоянието на водната среда във Варненското езеро“, реализиран от часното дружество „Хидро мап“ и Технически университет – Варна, включително предоставяне на пълна информация за проведения финансов контрол по проекта.

Какви са „потъналите кораби“?

Потъналите кораби, които варненската фирма „Хидро мап“ изглежда открива за първи път при работата си по проекта, финансиран с пари от Европа, всъщност са останки на целенасочено изведени там кораби още през миналия век.

Те са част от т.нар. Обект „Корабно режище“, на който е извършвана утилизация на излезли от експлоатация плавателни съдове. Част от тях пристигат във Варна от корабното режище в Шабла. Още преди 15 години е извършено прехвърляне на всички налични опасни и потенциално опасни материали, включително гориво-смазочни и азбест. От тогава до сега няколко компании са управлявали т.нар. корабното режище при съгласувателен режим с всички институции, включително община Варна. Именно в община Варна са предавани и проекти, включващи информация за всички данни за останките – потънали кораби, за събирането на които сега частните фирми „Хидро мап“ и „Динесо“ искат да вземат пари от варненските данъкоплатци.

Дейността е извършена, чакат се парите

Според данни, придобити от Maritime.bg по Закона за достъп до обществена информация, дружеството „Хидро мап“ подава в края на септември т.г. уведомление до „Морска администрация“, че ще извърши „водолазен оглед по подводната част на корпусите на корабите във варненското режище“.

Във въпросното писмо до „Морска администрация“ се твърди, че областният управител (тогава Благомир Коцев) е дал „съгласие с отправеното предложение за изваждането на потъналите кораби“. Такова съгласие не е давано нито от Благомир Коцев, нито от Марио Смърков, става ясно от документите, получени по ЗДОИ.

Редакцията на Maritime.bg разполага със снимки и видео с налична геолокация, заснети в 11:11 ч. на 30 септември т.г., от които става ясно, че представители на фирма „Хидро мап“ все пак са извършили огледите, за които три месеца по-късно Община Варна търси как да плати.

В 11:11 ч. на 30.09.2022 г. моторна лодка КРИСТИНА (ВН7807) в прилежащата зона на корабно режище. Водолаз извършва подводен оглед. Именно този съд е подаден като информация до „Морска администрация“, че ще извърши водолазен оглед.
30.09.2022 г., на снимката се вижда и жълтия водолазен буй.

За отбелязване е и фактът, че именно Община Варна се съгласява с подписването на договор на островната зона да бъде създаден Обект „Корабно режище“. И регулярно към нея са изпращани данни за провежданите там дейности.

Вижте предложението на кмета Иван Портних, с което от тазгодишния бюджет трябва да се платят близо 30 хил. лева:

Predlojenie-ot-Kmet-otnosno-Satrudnichestvo-mejdu-Obshina-Varna-i-Oblastana-administraciq-Varna

Очаквайте продължение….

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър