Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде Радио Китай.

„Аншан“, към който по време на тридневните изпитания в Жълто море са се присъединили разрушителите тип 052D „Баотоу“ и „Цицихар“ и други плавателни съдове, подводници, бойни и разузнавателни самолети и хеликоптери, симулирайки множество заплахи едновременно от морската повърхност, под водата и във въздуха. Екипажът на разрушителя е трябвало да се справя с различни извънредни ситуации в реалистични бойни сценарии и да тества противовъздушната отбрана, отбрана от морско нападение и способности за борба с подводници в сложна електромагнитна среда, се казва още в съобщението на телевизията.

Според предишни информации, кораби от същия клас като „Нанчан“ и „Лхаса“, които вече са постигнали оперативни способности, са извършили далечни мисии до места като Японско море, Западния Тих океан и Берингово море. „Нанчан“ беше част от групата на самолетоносача „Ляонин“ в няколко морски учения.

Военноморските сили на Китай обявиха въвеждането в експлоатация на шест големи разрушителя тип 055, а именно „Нанчан“, „Лхаса“, „Далиен“, „Аншан“, „Йен’ан“ и „Уси“. Според съобщения, на вода са спуснати още два, с което общият брой на този клас кораби в китайския флот достига осем. Корабите от тип 055 имат водоизместимост над 12 000 тона, оборудвани са със 112-клетъчна система за вертикално изстрелване на ракети и силни способности за ориентиране в околната среда, което ги прави едни от най-съвременните военни кораби в света, според анализатори, цитирани от изданието.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент