Военноморският музей показва дарените през 2022 г. експонати

На 2 декември (петък) от 11:00 часа Военноморският музей открива традиционната си годишна изложба „Многото пътеки към морската история“, посветена на експонати, дарени през 2022 г. за фондовете на музея.

Сред тях са паметната монета и плакета от полагането на кила на патрулен целеви кораб към Военноморските сили, водолазно оборудване от 60-те и 70-те години на XX в., стоматологични инструменти, използвани във военните формирования на ВМС през 70-те и 80-те години. Особен интерес представлява българският национален флаг, с който капитан Николай Джамбазов прави своето самотно околосветско плаване през 1983 г. 

Кортик, с красиви инкрустации и различни елементи от пилотското снаряжение са сред експонатите, свидетели на Втората световна война. Могат да бъдат видени още лични вещи на офицери, фотографии и документи от различни периоди и събития на XX в. 

За далечни времена нашепват находки от морското дъно, сред които антична амфора и средновековна котва.

Сред гостите на откриването ще бъдат дарителите, допринесли за увеличаването на музейното богатство през 2022 г. 

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент