Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров – “ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, ще доведе до блокиране на българските пристанища на Черно море. Това предупреждение са отправили във вторник в писмо до народните представители и членовете на Министерския съвет от Българската асоциация на собствениците на влекачи (БАСВ), научи Maritime.bg.

В писмото си от БАСВ изтъкват, че рафинерията осигурява около 40% от товарооборота на Пристанищен комплекс – Бургас.

Членовете на БАСВ разполагат с над 22 кораба, базирани в пристанищата на Варна и Бургас. Те осигуряват работа пряко за най-малко 350 български граждани. Влекачните компании имат ключово значение за функционирането на българските пристанища, които са част от системата за национална сигурност на страната.

“Обръщаме се към Вас, за да изразим безпокойството си от продължаващия дебат за съдбата на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД”, пишат от организацията.

Намаляването на обема на продукцията или пълното спиране на рафинерията ще се отрази изключително негативно на работата на българските пристанища. Възможно е подобен сценарий, свързан със спиране на рафинерията, да доведе до пълно блокиране на българските пристанища на Черно море за неопределено време, предупреждават от БАСВ.

Асоциацията подчертава още, че към момента няма възможност влекачите у нас да бъдат осигурявани с горива за експлоатацията им извън България.

“Във връзка с изложеното се надяваме, че българското правителство и парламент ще проявят отговорност и характер и ще вземат решение, което гарантира продължаване на нормалното функциониране на рафинерията при пълен капацитет”, коментират от БАСВ.

Българската асоциация на собствениците на влекачи (БАСВ) е създадена през 2010 г. В нея членуват всички български фирми, осъществяващи влекачна дейност в морските пристанища на страната. БАСВ е афилиран член на Европейската асоциация на собствениците на влекачи (ЕТА).

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент