Прекомерни нива на тежки метали край турския бряг на Черно море

Черно море, снимка: .net

Прекомерни нива на тежки метали в Черно море край турския бряг установяват при изследване на водни проби учени от Черноморския технически университет (ЧТУ) в Турция, съобщи DHA, предаде БГНЕС.

В рамките на проучването учените са взели проби от 1 100 км. от крайбрежието и са открили около десет различни тежки метали. Установено е, че нивата на олово и мед са по-високи от нормалното в района на град Сюрмене, а нивата на арсен са превишени в района на Орду.

Във водния състав има и токсични метали като стронций, ванадий, алуминий, никел, кобалт и лантан.

Професор Корай Озжекер от университета отбелязва в коментара си до агенцията, че нивата на мед и олово са превишени в близките райони на Хопа, Чамбурну и Чаели поради наличието на много мини, въпреки че се полагат усилия за намаляване на съдържанието им. Той подчерта, че поради съдържанието на метали във водния състав и в тинята се причиняват крайни вреди на хората, тъй като металите обикновено се натрупват в рибата и другите морски обитатели.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент