Балчик върху карта на Луис Тейшейра от 1600 година

Отсечка от картата на Луис Тейшейра „Морска карта на Средиземноморския регион“, 1600 г. със западното крайбрежие на Черно море и Балчик (caborna). Библиотека „Хънтигтън“, Сан Марино, Калифорния, САЩ.

Луис Тейшейра (Luis Teixeira, fl. 1564–1604) е португалски картограф и математик от 16-и век, работил в Лисабон. От 1596 г. е космограф на кралство Португалия. Умира през 1604 г.

Картата „Морска карта на Средиземноморския регион“, е върху пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 950 x 595 мм. Тя се съхранява в библиотеката „Хънтигтън“, Сан Марино, Калифорния (Huntington Library, San Marino, California, Call Number: HM 1549).

Картата е богато украсена с 15 рози на компаса, с изгледи на градове, най-големият от които е на Венеция, над който се вее знаме с крилатият лъв на Свети Марко, със знамена на градове и гербове. Върху „шията“ на картата е нарисувано разпятие, а върху територията на Юдея (IVDEA) Божият гроб.  

Крайбрежието на Черно море и очертано с червено мастило, Кримския полуостров е представен в зелено. По западния бряг на Черно море с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, са нанесени proslauiza (остров Китук) и sisopoli (Созопол). 

Върху картата е нанесен и Балчик (caborna). Върху морски карти (портолани) с името caborna Балчик е отбелязан за първи и последен път. Луис Тейшейра е пропуснал да нанесе върху картата Варна, най-голямото пристанище по западния бряг на Черно море.

Топоними по западния бряг на Черно море: proslauiza (остров Китук), costanza (Костанца), caliagra (нос Калиакра), caborna (Балчик), leniza (Обзор), clemano (Емона), mesenba (Несебър), sisopoli (Созопол), asine (Маслен нос), gatopoli (Ахтопол), stagnara (Инеада).

Отсечка от картата на Луис Тейшейра „Морска карта на Средиземноморския регион“, 1600 г. с Черно море и Балчик (caborna).
Luis Teixeira, “Nautical chart of Mediterranean area”, 1600. Huntington Library, San Marino, California, Call Number: HM 1549.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент