Проф. Пимпирев: Надяваме се на 27 декември кораб “Св. Св. Кирил и Методий” да отплава

Вече започна 31-ата българска експедиция на Антарктида със заминаването на първата група от участници в нея и тя показва, че “българите сме стъпили здраво на Ледения континент”. Това каза проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските експедиции на Ледения континент, при откриването тази вечер на инициативата “Месец на Антарктида”, предаде БТА. 

Надяваме се на 27 декември нашият научноизследователски кораб “Св. св. Кирил и Методий” да потегли от Варна на историческото си плаване – през световния океан, до остров Ливингстън, където е българската антарктическа база “Св. Климент Охридски”, каза проф. Пимпирев.

Той заявява, че българският научноизследователски кораб е бил купен за 1 милион лева и даде пример, че само преди 20 дни към Антарктида се е отправил новият научноизследователски кораб на Великобритания, който струва 230 милиона долара.

Това показва какви средства се дават за научноизследователски кораби в други държави, отбеляза проф. Христо Пимпирев.

Maritime.bg припомня, че Великобритания продаде на Украйна ледоразбивач за полярни изследвания в пълна експлоатационна годност за 5 милиона долара. България придоби кораб “Св. Св. Кирил и Методий”, с който се планират плавания до Антарктика, а средствата за покупката, ремонтните работи и осигуряването на експедициите вероятно ще надминат разходваните от Украйна. Макар последната да е в състояние на пълномащабна война с Руската федерация, украинският ледоразбивач НООСФЕРА вече осъществи първа полярна експедиция, докато у нас тече пореден ремонт на “Св. Св. Кирил и Методий”.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент