Варна върху карта на Бартоломео Парето от 1455 година

Отсечка от морската карта на Бартоломео Парето със западния бряг на Черно море с Варна (varna), 1455 г. Национална централна библиотека „Виторио Емануеле II“, Рим.

Бартоломео Тринчерио ди Парето (Bartolomeo Trincherio di Pareto) е генуезки свещеник и картограф. През 1455 г. той създава морска карта за папа Николо V (Niccolò V, 1447-1455). От него е запазена само морска карта от 1455 г. на целия свят, известен по това време. Тя е върху пергамент, фино обработена овча кожа, и има размери 142 х 70 см. Картата се съхранява в Национална(та) централна библиотека „Виторио Емануеле II“ в Рим, Италия.

На „шията“ на картата е подписът и годината на създаване – 1455 (Presbiter Bartholomeus de Pareto civis Janue Acolitus Sanctissimi Domini Siamo Pape composuit hanc cartam MCCCCLV à Janua). 

Картата е богато украсена с рисунки на владетели и изгледи на градове, най-големите от които са на Генуа и Венеция, над които се веят знамената с червеният кръст на „Свети Георги“ и крилатият лъв на „Свети Марко“. Над генуезките колонии по Северното Черноморие се вее знамето на Генуа с червеният кръст на „Свети Георги“ върху черен фон. 

Върху територията на България три надписа с червено мастило Borgaria magna, Borgaria, Zagora.

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища е нанесена и Варна (varna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени нос Калиакра (caiacra), Варна (varna), Несебър (mexenbre) и Инеада (stagnera).

Bartolomeo Pareto, Chart of the Mediterranean, Black Sea and western Europe. 1455. Biblioteca Nazionale Centrale “Vittorio Emanuele II”, Roma. 

Анастас Ангелов

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент