В Швеция разглеждат няколко версии за саботажа срещу “Северен поток”

Взривните устройства, използвани при саботажа на руските газопроводи “Северен поток” и “Северен поток 2”, може да са били спуснати от надводен кораб, заяви Ханс Ливонг, доцент в Института за изследване на отбраната на Кралството, пред шведския вестник Expressen, информира агенция “Фокус”.

“Това не е малък високоточен заряд, а по-голям заряд, който е бил поставен на дъното до тръбите“, смята специалистът. Според него в саботажа може да са участвали няколко кораба – те са били необходими за контрол на взривното устройство.

Изданието даде и друга версия, според която зарядите на тръбите са монтирани с помощта на подводни апарати. Руските експортни газопроводи “Северен поток” и “Северен поток 2”, които минават по дъното на Балтийско море, бяха взривени на 26 септември.

Германия, Дания и Швеция не изключиха целенасочен саботаж.

Операторът на Nord Stream, Nord Stream AG, съобщи, че извънредното положение на тръбопроводите е безпрецедентно и е невъзможно да се оцени времето на ремонта.

В края на октомври президентът Владимир Путин обяви, че на “Газпром” е разрешено да изследва мястото на експлозията на “Северен поток”, ръководителят на компанията Алексей Милер му докладва за резултатите. Руският лидер определи експлозията на газопроводите като очевиден терористичен акт.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент