Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“. Това заяви пред “Фокус” заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик.

Снимка: Лупа

ДПС обмисля законодателна инициатива България да изземе ръководните функции на рафинерията на “Лукойл“, казва още Цонев.

Трябва да знаем точно какъв петрол и откъде идва, какви количества се преработват и накъде заминават, категоричен е народният представител.

“По отношение на тези продукти, които не могат да се ползват в България, най-добре е държавата да има контрол върху този процес, т.е. и този проблем е в унисон с нашите намерения“.

Наложеното ембарго върху руския петрол, влиза в сила от 5 декември, обясни политикът. “Въпросът за износа, ние смятаме, че износът влиза в това ембарго. Но имаме питане, очакваме отговор на ЕК дали това е така. Направили сме законодателна инициатива, с която забраняваме износа на преработените продукти от руската рафинерия и очакваме това да се осъществи.“

ЕК все още няма позиция дали “Лукойл Нефтохим” може да изнася преработени продукти, предаде БНТ. “Нямаме актуална информация по въпроса. Оставаме в контакт с българските власти”, каза пред телевизията говорител на Еврокомисията.

България получи дерогация от шестия пакет от санкции срещу Русия, които включва забрана за вноса на руски петрол по море. Забраната влиза в сила в понеделник, на 5 декември.

Дерогацията за България предвижда страната да продължи да получава руски петрол до 31 декември 2024 . за договори сключени преди 4 юни 2022 г. или анекси съм тях. Доводът на България за искане на дерогацията беше, че рафинерията в Бургас може да работи само с руски петрол.

Българското правителство смята, че и след влизане в сила на санкциите, продукцията, произведена от руски петрол в “Лукойл” може да бъде изнасяна за трети държави.

Първоначалната реакция на Европейската комисия беше, че това не е предвидено в дерогацията за България. В момента българското правителство и Брюксел водят разговори за изясняване на позициите.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент