В Русия разследват масово измиране на каспийски тюлени

Около 2500 застрашени тюлена са открити мъртви на руското каспийско крайбрежие, съобщи в неделя държавната информационна агенция РИА Новости, позовавайки се на властите в региона на Северен Кавказ.

Каспийските тюлени са класифицирани като застрашени в червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) от 2008 г.

Тюлените са изхвърлени на брега на руската република Дагестан, по протежение на Каспийско море, най-големият воден басейн без излаз на море в света, който граничи с пет държави: Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан, предаде CNN.

Масовото измиране сега идва, след като повече от 140 каспийски тюлена бяха намерени мъртви на казахстанските плажове на Каспийско море по-рано тази година, според KASPIKA, агенция за опазване на каспийски тюлени.

Според IUCN популацията на каспийския тюлен е пострадала от прекомерен лов, деградация на местообитанията и изменение на климата.

Експерти от Федералната агенция по рибарство и прокурори инспектират бреговата линия и събраха данни за лабораторни изследвания.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент