Доц. Стаматова, ИАРА: Пожелавам на всички моряци и рибари Св. Николай да бди над тях

Снимка: Maritime.bg
Снимка: Maritime.bg

На днешния 6-ти декември, Никулден, почитаме паметта на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци – покровител на моряците и рибарите.

От цялото си сърце пожелавам на всички моряци и рибари Св. Николай да бди над тях и да ги пази от опасностите, пред които се сблъскват в ежедневието си. Молим се за тяхното здраве и ги чакаме да се върнат.

Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето, и затова на Никулден всички гемии спират да се движат.

Култът към Св. Николай – като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. В народните вярвания светецът плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. Пожелавам корабите и лодките на всички български моряци да пристигат на предварително пожеланата крайна дестинация.

Честит празник и на всички именици и бургазлии! Бъдете здрави!

Доц. Ваня Стаматова,

Изпълнителен директор на ИАРА

Последни новини

Последни новини

Възстановяват отбивни съоръжения в два пристанищни терминала във Варна

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) планира възстановяване състоянието на отбивни съоръжения по кейови стени в два пристанищни терминала във Варна, става