160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие.

На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”. Сред основателите му са юристът Петър Попов, който впоследствие става първият кмет на Варна след Освобождението, и възпитаникът на Роберт колеж в Цариград, собственик на търговска кантора Илия Дюкмеджиев. Целта на Петър Попов и неговите съратници е да организират транспорта на българска продукция по море, както в рамките на Османската империя, така и до западноевропейските пазари. За набиране на средства са пуснати в продажба 1250 акции от по 10 турски лири – най-старите ценни книжа в българската стопанска история.

Към края на 1863 г. дружество „Провидение” закупува от Англия новопостроен 560-тонен параход, който нарича „Азис” на името на царуващия тогава султан. За периода от декември 1863 г. до януари 1865 г. параходът прави 18 рейса до различни пристанища по крайбрежието на Черно море. Но липсата на опит, използваната агресивна до престъпност конкуренция, както и влошената икономическа конюнктура в средата на 60-те години на XIX век, са сред основните причини за краткото просъществуване на Дружеството. „Провидение“ обявява несъстоятелност на 14 април 1865 г. и корабът „Азис” му е отнет.

„Провидение” е едно от най-крупните предприятия, подето от българския търговски дух преди Освобождението и първото акционерно дружество в стопанската ни история.

Акция на „Провидение“, модел на парахода „Азис“ и лични печати на Петър Попов могат да бъдат разгледани в постоянната експозиция на Военноморския музей.

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент