МТС проверява казуса с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“

Снимка: ЧЕЗ
Снимка: ЧЕЗ

Министерството на транспорта и съобщенията проверява казус с кейовата стена на пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово“, стана известно от участието на служебния ресорен министър Христо Алексиев в парламентарен контрол. 

Алексиев отговори на въпрос, адресиран до него от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов, който поиска от министъра информация за това на какво основание “ТЕЦ Езерово” ползва публична държавна собственост и е вписано в Регистъра на пристанищата на България, като му е издадено удостоверение за експлоатационна годност за срок от 35 години, без да се заплаща концесионна такса. 

Всички пристанища в района на Бургас и Варна вече са пристанищни терминали, части от “Пристанище Бургас” и “Пристанище Варна”. Удостоверенията за експлоатационна годност за всеки от пристанищните терминали са преиздадени служебно за срок от 35 години. Това е срокът по наредба. За всеки пристанищен терминал, който отговаря на изискванията за експлоатационна годност, се издава удостоверение. Такъв е и случаят с пристанищен терминал “ТЕЦ Езерово”, посочи министър Алексиев. 

Кейовата стена е разположена в поземлен имот публична държавна собственост, предоставен за ползване на Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Между него и “ТЕЦ Варна“ е подписано рамково споразумение. В него е уточнено предоставянето на пристанищни услуги и на събираните от тях такси, уточни още той. 

Алексиев увери, че от министерството са изискали сключеното споразумение и ще бъде направен необходимия анализ на това дали е сключено правомерно и какви са ефектите по отношение на държавния интерес. 

„Посоченото рамково споразумение не би могло да бъде годно правно основание за ползване на кейовата стена, тъй като в действащото законодателство е налице изрична правна уредба за основанията и реда за предоставянето на трети лица ползването на имоти публична държавна собственост, заплащайки годишна концесионна такса или наемна цена“, посочи вносителят на въпроса Костадин Костадинов. 

Той пожела да бъде информиран за резултата от проверката, веднага щом тя приключи. 

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент