Присъдиха обезщетение на наследниците на загиналите с „Илинден“

Десет години след завеждане на исковете за обезщетение на наследниците на загиналите на 05.09.2009 г. с кораба „Илинден“ в Охридското езеро, има произнасяне на Апелативен съд-София, предаде Фрог.

С решението през спиралата от съдебни инстанции все пак на тези изстрадали хора им бе присъдено обезщетение, дължимо от „Германишер Лойд“ (компанията, отговорна за инспектирането на кораба и сертифицирането на годността му за експлоатация) в лицето на неговия правоприемник DNV GL, пише адв. Владимир Владимиров.

Може би не трябва да напомняме, че забавеното правосъдие и почти равносилно на липса на правосъдие, но пък е редно да се запитаме дали едно обезщетение, колкото и да не е адекватно на действителните страдания и болки на наследниците, на децата, чиито родители загинаха, на майката, която е загубила детето си докато спасява другото или на съпрузите, трагично и внезапно овдовели в залеза на своя живот, все пак е израз на онази „справедливост“, която по закон се определя според вътрешното (чисто човешко) съдийско убеждение, колкото и закъсняла да е тя. Не е редно да коментираме това убеждение, но го отбелязваме с особено внимание и интерес – особено в светлината на съдебната практика, която за редица и то доста по-незначителни случаи, присъжда други по- високи размери на компенсация, коментира юристът.

Продължете четенето във Фрог

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент