Едно от най-големите предприятия за преработка на риба в страната заработи с финансиране по Програмата за морско дело и рибарство

С инвестиция на обща стойност 1,9 млн. лв. в гр. Монтана е изградено предприятие за преработка на риба на „Фиш Инвест“ ООД. 1 981 272,82 е размерът на одобрената субсидия по Програмата за морско дело и рибарство (2014-2020 г.). Получената безвъзмездна финансова помощ по проекта е на стойност 990,6 хил. лв. и е реализиран по мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“.

Продукцията на предприятието се предлага изцяло на пазарите в България и Румъния.

„Фиш Инвест“ е сред най-големите производители на сладководна риба в страната, заяви пред Мaritime.bg Милен Каменов, консултант по проекта. По думи му с проекта се реализира една стара идея на собствениците на дружеството, Кирил Илков и Кирил Рапонски – да затворят пълния цикъл от производството до преработката на рибата. 

„В годините назад, още през 2013-а, беше взето решение предприятието за преработка на риба да бъде изградено на собствен терен на дружеството, който е непосредствено до рибовъдното стопанство „Фиш Инвест“ ООД, състоящо се от шест рибарници с площ от 186 дка и пъстървово стопанство от бетонен тип с площ 1 декар и е близо до околовръстния път на град Монтана. Само изчаквахме подходящия момент, в който да осъществим намерението си“, обясни Милен Каменов.

По Програмата за морско дело и рибарство, мярката 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ в началото на програмния период се открива възможност инвестицията да се реализира с европейски средства.

Каменов обясни, че е направено прединвестиционно проучване, изработен е бизнес план, технически инвестиционен проект и в резултат на доста анализи, събрани оферти за оборудване от различни доставчици, разработка на технологичните процеси в бъдещото предприятие, след което е взето решение за кандидатстване за финансиране по Програмата.  Проектът получава одобрение и е сключен договор за финансиране. През август 2017 г. стартира и вече успешно е реализиран.

Това е първото предприятие в област Монтана, което е изцяло за преработка на риба. Цялото количество риба е производство на „Фиш Инвест“, което идва от няколко производства на фирмата, като основни са садковото стопанство в язовир „Огоста“ и от басейните за пъстърва, които са непосредствено до новото предприятие.

Що се отнася до садковото стопанство, то беше финансирано по програмата за рибарство от програмния период 2007-2013. С финансирането през 2013 г. бяха направени 100 броя садки в язовир Огоста, в момента те са 200. В тях се отглеждат пъстърва, шаран и есетрова риба. За последните две години от садките с есетрова риба е получен първият черен хайвер. Предприятието вече произвежда наред с чистената и пакетирана риба и черен хайвер от есетровите риби: белуга есетра, паструга и чига, коментират от дружеството.

И още нещо важно, което консултантът по проекта добави – „Вкусовите качества на произведената преработена  риба са на изключително високо ниво. Първо, защото го позволяват условията за нейното производство, второ заради начина, по който се отглежда в садките – дълбочината под тях в язовир Огоста е близо 30 метра и водата постоянно циркулира под рибата, а в пъстървовото стопанство дебита е близо 300 л. в секунда, което предполага рибата да се отглежда в изключително прясна и чиста вода“.

Основното  производство на предприятието е изчистената дъгова пъстърва (без хрилете), охладена в тарелки. Също – прясно охладена сьомгова пъстърва, котлети от есетрови риби, чистен шарани толстолоб. Рибата може да бъде сложена и в лед. Разполагаме с две големи хладилни камери, които по желание на клиентите ни могат да замразяват шоково до минус 30 градуса, което запазва напълно вкусовите качества на рибата.

Оборудването на предприятието е основно от български и датски фирми, водещи в производството на инструменти и технологии за изчистване на риба и правене на филета.

Вече целият процес по изчистването, измиването и пакетирането на рибата става автоматично, коментират от дружеството.

В предприятието работят 12 души постоянен персонал, а капацитетът на производството е около 100 тона месечно, информира още консултантът по проекта.

През следващия програмен период се планира модернизация и разширяване на предприятието.

ПМДРА

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,

Флотилен адмирал, проф. д.в.н. Боян Медникаров: Българските моряци генерират над 1 млрд. долара в БВП на страната

За очакванията през новата учебна 2023 - 2024 година, която при тях официално започва на 2 септември и резултатите от вече отиващата си, разговаряме с флотилен адмирал, проф.

Инцидент с подводница в Южна Африка, загинаха трима, сред тях една от малкото жени-подводничари в страната

Трима подводничари загинаха при инцидент с подводница MANTHATISI от състава на Военноморските сили на Южна Африка. Седем моряци падат зад борда на подводната лодка по