Хилядолетните традиции на риболова оживяват пред посетителите на Музей „Старинен Несебър“ с финансовата подкрепа на Програмата за морско дело и рибарствоХилядолетните традиции на риболова оживяват пред посетителите на Музей “Старинен Несебър” благодарение на проект, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР)   2014-2020 г., съфинансирана от  Европейския фонд за морско дело и рибарство. Това разказа пред Maritime.bg директорът на музея Тодор Марваков. Проектът е реализиран по линия на Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Несебър-Месемврия“. Проектът е реализиран изцяло с финансиране по Програмата, като безвъзмездната финансова помощ за извършените дейности е в размер на 33 180,00 лв..

Тодор Марваков коментира за медията ни, че чрез изпълнението му е закупена нова за музея мултимедийна система, включваща проектори и озвучаване, с което традициите в риболова се представят по нов интерактивен начин на публиката.

„Посетителите възприемат много по-бързо това, което искаме да им покажем, благодарение на доставената мултимедийна система. Тя е и в изключителна помощ при работата ни с деца, пред които по много разбираем за тях начин разкриваме културно-историческото наследство на Несебър”, заяви археологът Марваков.  

Музеят в Несебър съхранява артефакти, свидетелстващи за най-старото население на полуострова – траките (II хил. пр. н. е.) и техния поминък и източник на препитание – риболовът. 

Една от беседите, с които посетителите на музея могат да се запознаят, пресъздава именно развитието на риболова на полуострова до наши дни.

„Разликите са огромни. Рибарството вчера, днес и утре е много по-различно. Преди рибарите са използвали само своя опит и усет, не са разполагали със съвременните технологии“ , каза Марваков и допълни, че интерактивният проект представя изчезналите видове, както и флората, и фауната в Черно море, и в акваторията край Несебърския полуостров. 

„Този проект ни дава възможност да алармираме и за негативните последици за екологичното състояние на Черно море от дейностите на човека”, коментира още директорът на музея. По думите му с реализацията на проекта, финансиран по ПМДР, значително се е подобрило качеството на обслужване на туристическия поток. Заменена е именно с мултимедийна система старата карта на Несебърския полуостров в музея. 

Сега с новата интерактивна карта туристите получават подробни данни за другите туристически забележителности в града, част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

ПМДРА

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота