БГФИШ: Правят закон за морски вятърни паркове в ущърб на рибарите

В Комисията по околна среда и води (КОСВ) към Народното събрание тече процедура по изготвяне на Закона за енергията от възобновяеми източници в морските пространства без да зачитат мнението на рибарския бранш, алармират от Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ.

Цялата рибарска общност е притеснена от неизвестното, как ще се отразят вятърните паркове, разположени в морето, върху нашия поминък. Няма ОВОС, няма яснота създават ли магнитни полета, вибрации, шум, които да влияят на морските обитатели. Няма инфраструктура за присъединяване и не се знае как ще повлияе на риболовните дейности и на аквакултурата централите и присъединяването им. Въпреки че становището на БГ ФИШ до комисията беше изпратено още на 22 ноември, едва след като в нея бе разгледан законопроекта, ни информираха, че  ще бъде „взето под внимание“, се посочва в съобщение на БГФИШ.

Дали е лобистки или не този законопроект е мнение, изразено от други организации. От БГФИШ обаче са категорични, че нито в принципите, нито в целите на този закон, свързан с морето, пише нещо за рибарите.

Законът създава Междуведомствен експертен съвет за развитие на офшорната вятърна енергия, в чийто задачи и функции не е отразено наличието и взаимодействието с други сектори като риболов, аквакултура, морски бозайници, екология, флора, фауна, туризъм.

Синята икономика явно се чете отново по „български“ от група депутати в КОСВ, според БГФИШ.

Никой не може на този етап да гарантира, че поминъкът риболов и морска аквакултура ще оцелеят, защото нашето море е от друг тип и ние разчитаме освен на местните видове, а също и на проходните. Никой никакви научни доводи не посочва относно запазването на флората и фауната и как тези вятърни централи ще влияят на околната среда, коментират от организацията.

Настояваме да бъдем включени в Междуведомствен експертен съвет за развитие на офшорната вятърна енергия-в чл. 5 ал.2 т.8 да бъде добавено Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, се посочва още в ссъобщение на браншовата организация.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент