Варна върху карта на Себастиан Лопес от 1565 година

Отсечка от картата на Себастиан Лопес от 1565 г. с Черно море и Варна (barna). Колекция на Едуард Е. Айер, Библиотека „Нюбъри“, Чикаго, Илинойс, САЩ.

Себастиан Лопес (Sebastião Lopes) е португалски картограф от 16-и век. Той е автор на универсален атлас от 24 карти (Manuscript portolan atlas of the world). Атласът се съхранява в колекцията на Едуард Е. Айер (Edward E. Ayer) в Библиотека(та) „Нюбъри“, Чикаго, Илинойс (Newberry Library, Chicago, Illinois, United States). 

Крайбрежието на Черно море е нанесено с тъмнозелена линия. Картата е украсена с 2 компасни рози с 8 и 16 лъча (румби) с красива скала за разстоянията, със сини и червени знамена със златни полумесеци, знак за принадлежност на териториите към Османската империя, и с изгледи на градове върху зелени хълмове, най-големите от които са на Константинопол (costãtinopla), Дамаск (Damasco) и на Йерусалим (IHERVSALEM) с Гроба Господен. Върху картата с черно мастило са нанесени красиви пояснителни надписи: “GRAN TVRQVIAT”, “PONVS EVXINVS”, “IHERVSALEM”, “RIO NILO”. 

На картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища, е нанесена и Варна (barna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени grosea (лиман Синое), taxatra (нос Калиакра), barna (Варна), и mesenbri (Несебър).

Топоними по западния бряг на Черно море: grosea (лиман Синое), zenauardia (нос Мидия), castimdi (Костанца), pangalai (Мангалия), taxatra (нос Калиакра), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), barna (Варна), rosico (на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), delemano (Емона), mesenbri (Несебър), sisopoli (Созопол), gastopoli (Ахтопол). 

Отсечка от картата на Себастиан Лопес от 1565 г. със западния бряг на Черно море и Варна (barna). 
Sebastião Lopes (Sebastian Lopes), Portolan atlas, 1565. Newberry Library, Chicago, Illinois, United States.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота