Варна върху карта на Батиста Аньезе от 1552-1564 година

Отсечка от картата на Батиста Аньезе от 1552-1564 г. със западното крайбрежие на Черно море и Варна (uerna). Музей „Фицуилям“, Кеймбридж, Обединено кралство.

Батиста Аньезе (Battista Agnese, 1500-1564) е италиански картограф, роден в Генуа. Аньезе работи във Венеция между 1536 и 1564 г. Създава около 39 ръкописни атласа, 10 от които са датирани. Те са върху пергамент, фино обработена овча кожа. Картите в атласите са с високо качество, с ярки цветове, истински произведения на изкуството. Те били предназначени за библиотеките на високопоставени служители и богати търговци. Нито един от тях не е бил използван за навигация на борда на кораб.

Картата е част от атлас (Atlas 470) с 11 карти (с размери 225 x 183 мм). Той се съхранява в колекциите на музея „Фицуилям“ в Кеймбридж (Fitzwilliam Museum, Cambridge, England). 

Крайбрежната линия е нанесена с черно и тъмносиньо мастило. Топонимите са нанесени перпендикулярно на брега с черно и червено мастило. 

Картата е украсена с роза на ветровете с 32 посоки – румби, изтокът е отбелязан с равнораменен гръцки кръст и с 8 глави на херувими върху сини облаци – алегории на 8-те основни ветрове. На територията на България е рисунката на западния вятър – PONENTE. Надписи (на латински) представят териториите на Полония (POLLONIA), Молдавия (MOLDAVIA), Влахия (VALACHIA), България (BVRGARIA), Трансилвания (TRANSILVANA) и Гърция (GRAECIA). Пред Мангалия (pangalla) и нос Шабла (losilusicho) с точки и знак „+“ са означени опасните за корабоплаването плитчини и подводни рифове. В Бургаския залив, с червено мастило, са нанесени два острова – остров Кешиш адасъ / Света Анастасия и остров Свети Йоан / Свети Иван.

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища е нанесена и Варна (uerna). За първи път Варна е представена с името “uerna” от Батиста Аньезе. По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени: caiacla (нос Калиакра), uerna (Варна), mesenbre (Несебър), stagnara (Инеада).

Топоними по западния бряг на Черно море: proslauiza (остров Китук), grossea (лиман Синое), costanza (Костанца), pangalla (Мангалия), losilusicho (нос Шабла), caiacla (нос Калиакра), gauarna (Каварна), carbona (Балчик), castri (резиденция „Евксиноград“), uerna (Варна), rusico (на южния бряг на Варненския залив в местността „Карантината“), gallato (нос Галата), mauro (Черни нос), leiuiza (Обзор), cdlemano (Емона), mesenbre (Несебър), achilo (Поморие), porro (Бургас), scafidia (Димчево), sisopoli (Созопол), uerdizo (нос Урдовиза), gatopoli (Ахтопол), stagnara (Инеада).

Battista Agnese, Chart of the Black Sea, 1552-1564. Fitzwilliam Museum, Cambridge, England. Call Number: MS 181.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран