Потегли първият влак от Узбекистан за Европа по нов маршрут – към Бургас

Потегли първият товарен влак от Узбекистан за Европа по нов маршрут – за Бургас, предаде агенция Синхуа, като се позова на националната железопътна компания на централноазиатската бивша съветска република.

Дължината на маршрута, наречен Среден коридор, надхвърля 4 хиляди километра.

Железопътната композиция, натоварена с меден концентрат, е отпътувала от Узбекистан на 16 декември. Влакът пътува към туркменистанското каспийско пристанище Туркменбаши, откъдето ще бъде прехвърлен по море до Баку. След това той ще продължи по пътя си през Азербайджан до грузинското черноморско пристанище Поти, откъдето ще бъде натоварен на ферибот за Бургас.

Новият маршрут, който заобикаля Русия, се вписва в плана на Узбекистан да поддържа търговските си връзки с Европейския съюз, отбелязва Ройтерс.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според