К.д.п. Александър Калчев, БМК: Изпращаме една наистина бурна година за морската индустрия в България

Изпращаме една година, която наистина бе бурна. Тъкмо мислихме, че COVID-19 кризата е приключила, когато ни връхлетя този въоръжен конфликт в Украйна, който отново преобърна на 180 градуса целия свят. Това каза председателят на Българска морска камара к.д.п. Александър Калчев на церемонията по връчване на тазгодишните награди „Св. Никола“, присъждани на членове на сдружението за принос в развитието на морската индустрия.

„Ние пострадахме изключително много. Това беше един удар, който бе понесен от всички в морската индустрия“, изтъкна още той, припомняйки за двата блокирани кораба с български моряци в украински пристанища.

„Ще отида и към санкциите, които бяха наложени на Русия и оказаха много сериозно влияние върху бизнеса в България. Много от вас усетиха как клиентите се изпаряват, как приходите се изпаряват, вашите служители бяха застрашени. Това беше изключителен удар за кораборемонтната индустрия в страната“, заяви председателят на БМК.

Той посочи, че санкциите са в основата и на последвалия драстичен ръст в цената на енергията и природния газ.

„Даваме си сметка, че това в крайна сметка води до намаляване конкурентоспособността на индустрията у нас, спрямо тази в Турция“, изтъкна още кап. Калчев.

Пред рекордния брой представители на морския бизнес, присъствали на церемонията, той припомни и за неочакваното вдигане на тарифите за преминаване на Турските проливи, което по думите му на пръв поглед остава незабелязано от много, но съществременно води до отслабване на бизнеса в Черноморския регион.

„Искам да благодаря на всички, най-вече на новия Управителен съвет на БМК, който през тази година бе доста активен и помогна да комуникираме с изпълнителната власт, да можем да заявяваме нашите проблеми и да търсим решения“, подчерта още кап. Калчев.

Той заяви, че през годината БМК е работила изключително както с бившия министър на транспорта и съобщенията Николай Събев от редовния кабинет „Петков“, така и с действащия служебен заместник министър-председател по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

„Министър Алексиев единствен наистина поде кампания, когато ставаше въпрос за таксите в Босфора. Заедно с колегите си от Румъния и Грузия вече отстоява нашата позиция, а именно че трябва преосмисляне и да се намери работещ вариант за икономиките в Черноморския регион“, заяви председателят на БМК.

Той не скри през изминаващата година е имало случаи, в които организацията не среща разбиране от конкретни лица от изпълнителната власт, които по една или друга причина тълкуваха удобно санкционния режим, затваряйки врата след врата пред българския морски бизнес.

На морския бал, който по традиция се провежда на 19-и декември – Никулден по стар стил, присъстваха кметът на град Варна Иван Портних, представителят на Варненска и великопреславска митрополия отец Георги Великов, комисар Деян Иванов – началник на ГПУ – Варна, директорът на Клон – териториално поделение „Пристанище Варна“ на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Димитър Николов, директорът на Дирекция Морска администрация – Варна к.д.п. инж. Валентин Енчев, главният директор на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ вицеадмирал (о.р.) Румен Николов и председателят на Варненска търговско-индустриална камара Иван Табаков.

„Заедно сме изправени пред ред предизвикателства, свързани с икономическата криза, политическата такава, но искам да изкажа възхищението си за усилията, които полагате и начина, по който се справяте с тях“, обърна се към членовете на Българска морска камара градоначалникът на Варна Иван Портних.

Давайки като положителен пример възможностите на ККЗ „МТГ Делфин“ за строителство на нови кораби и започналия наскоро градеж на втория патрулен кораб за флота, Иван Портних пожела на морския бизнес да продължи тази тенденция.

„Използвам случая в навечерието на светлите празници, в навечерието на следващата година, която е юбилейна – 30 години от създаването на БМК, да пожелая най-искрено успех, светли, щастливи празници и успешна 2023-а година“, каза още кметът на Варна.

Видео:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран