9 години от гибелта на кораб „Хера“

9-години-от-гибелта-на-кораб-хераДнес отбелязваме поредната годишнина от един от потъването край Босфора на кораб “Хера”. Трагедията продължава да пази своята тайна.

Натовареният с въглища кораб отнесе на дъното голяма част от екипажа и тайната защо и по каква причина е потънал толкова бързо в ледения петък – 13 февруари 2004 година. На борда на „Хера” плават 17 българи и двама украинци.

13 от тях са родени край морето варненци, в това число и капитанът Атанас Атанасов. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите.

След потъването на кораба бяха открити телата едва на петима души от екипажа. 12 000-тонният кораб е превозвал 11 752 тона въглища. Лошото състояние на „Хера”, вълнението и действията на капитана са причините за потъването на плавателния съд, разкриха пет години след инцидента от Националната следствена служба, припомня Дарик.

Тогава от следствието увериха, че са проверени всички подадени сигнали, които касаят съдбата на екипажа на „Хера”.

Проверявана била дори и Академията на МВР в Симеоново, както и турски затвор, а запитвания за изплували тела са били изпратени до всички държави, които граничат с Черно море.

„Моряците сме ги търсили както сред живите, така и сред мъртвите. Където сме получили сигнал, навсякъде сме извършили проверка. Имаше твърдения, че се намират в школата на МВР, че са в затвор в Турция, запитали сме всички държави, които граничат с Черно море като Украйна, която ни казва, че за периода 13 февруари 2004 година – 13 февруари 2005 година на територията на Украйна са открити общо 800 тела на удавени моряци и от тях няма данни за нито един да е от „Хера”, каза преди три години Георги Илиев от Националната следствена служба.

Адвокат Владимир Шейтанов, който представляваше част от роднините на моряците от плавателния съд, през 2010-та година коментира пред Дарик, че политическият фактор не дава възможност на правораздавателните органи да извършат необходимите законови действия по случая с потъналия кораб. Това според юриста е довело до замразяване на действията на разследващите органи.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Силна конкуренция, слаба реколта и COVID-19: причините за спада на товарооборота в Пристанище Варна

Силният конкурентен натиск от частните пристанища, слабата зърнена реколта и пандемията от COVID-19 са сред причините за намаляване товарооборота на държавния пристанищен оператор