„Пристанище Бургас“ ЕАД изпраща годината с ръст в товарооборота

България ще бъде домакин на Генералната асамблея на „МедКруиз“ (MedCruise) през есента на 2023 година, съобщи пред БТА изпълнителният директор на „Пристанище Бургас“ ЕАД Диян Димов. Домакинството на страната ни беше анонсирано през миналата година, след асамблеята на Асоциацията на Средиземноморските и Черноморски пристанища „МедКруиз“, която се проведе в Барселона, Испания, но до този момент нямаше официално потвърждение за домакинството на Бургас. 

„Вече сме уточнили датите, в които асамблеята ще се проведе в града ни. Засега сме планували дните от 20 до 24 септември 2023 година. Подготвили сме лого за събитието, уточнява се и програмата, по която ще протече форума. Координираме подготовката заедно с Министерството на транспорта, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и Община Бургас“, уточни директорът на бургаското пристанище.

По думите му, форумът ще се проведе в залите на Международен конгресен център – Бургас. Пролетната асамблея на Асоциацията на Средиземноморските и Черноморски пристанища ще се проведе през май, следващата година. Домакин ще бъде Гърция, като български представители от Варна и Бургас също ще се включат в събитието. 

Още през 2018 година представители на пристанищата от западния бряг на Черно море – Бургас, Варна, Констанца и Одеса съвместно с президента на „МедКруиз“ (бел. авт.: тогава Айрам Диаз Пастор) подписаха План за действие до 2021 година. Договорено бе четирите порта на ротационен принцип да бъдат домакини на срещи и посещения от заинтересованите лица в круизния бизнес – круизни компании, преса, асоциации и др., с цел представяне на развитието на инфраструктурата, сигурността и организацията в пристанищата домакини. Пандемията от КОВИД-19 обаче наложи много от мероприятията да бъдат отменени, а Генералната асамблея на Асоциацията на Средиземноморските и Черноморски пристанища да се организират в онлайн формат. 

Димов отчете още, че „Пристанище Бургас“ ЕАД ще изпрати настоящата година с поне 10 на сто ръст в товарооборота и положителни финансовите резултати.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота