Контраадмирал Михайлов: Не спира процесът за модернизация на ВМС

Благодарение на непрекъснатата систематична дейност на българските Военноморски сили фарватерите останаха свободни за кораби и рискът за плаването беше минимизиран, каза командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, който направи кратък отчет за изминалата година пред участниците в церемонията по награждаването на отличилите се екипаж, офицер, старшина, и цивилен служител, която се проведе в сградата на Адмиралтейството във Варна. 

За ВМС 2022 г. беше съвсем различна, защото за пръв път след Втората световна война сме в ситуация да действаме при въоръжен конфликт близо до нас, допълни Михайлов. Той припомни, че флотът правеше непрекъснати обследвания за наличие на плаващи мини в морето, като получените сигнали са повече от 40. Наблюдението на акваторията бе само част от задачите на ВМС и то не в рамките на учения, а като непрекъсната дейност, посочи Михайлов.

Контраадмиралът отчете още, че българските военни моряци са единствените в черноморския регион, провели през тази година мащабно международно учение – „Бриз 2022“. По думите му така флотът е доказал, че е в състояние да планира и организира при всякакви условия.

Михайлов допълни, че не спира и процесът за модернизацията на ВМС. Той припомни, че само преди седмица бе проведена символична церемония за началото на строителството на втория многоцелеви патрулен кораб за флота. Изграждането на първия стартира през декември 2021 г. и корпусът му вече е почти готов, допълни Михайлов. По думите му вече са факт и три договора, които гарантират, че новите многоцелеви плавателни съдове ще бъдат приети в строя въоръжени и готови да изпълняват задачи.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран