Москва вероятно няма нищо общо със саботажа срещу Северен поток

Световните лидери бързо посочиха Москва като отговорна за експлозиите на тръбопроводите „Северен поток“, но някои западни специалисти сега се съмняват, че Кремъл е отговорен. Няма убедителни доказателства, че Русия стои зад атаката срещу Северен поток, пише авторитетният вестник „Вашингтон Поуст“.

След като експлозии в края на септември сериозно повредиха подводните тръбопроводи, построени за пренос на природен газ от Русия до Европа, световните лидери бързо обвиниха Москва за този дързък и опасен акт на саботаж.

С наближаването на зимата изглежда, че Кремъл възнамерява да задуши потока на енергия към милиони по целия континент, акт на „изнудване“, според някои лидери, предназначен да заплаши страните да оттеглят своята финансова и военна подкрепа за Украйна.

Но сега, след месеци на разследване, много официални лица твърдят, че Русия може да не е виновна за атаката срещу тръбопроводите „Северен поток“.

„В този момент няма доказателства, че Русия стои зад саботажа“, казва европейски служител, чиято самоличност не е разкрита от вестника, повтаряйки оценката на 23 дипломатически и разузнавателни служители в девет страни, интервюирани през последните седмици.

Някои стигнаха толкова далеч, че казаха, че не смятат Русия за отговорна. Други, които все още смятат Русия за основен заподозрян, твърдят, че приписването на атаката – на която и да е страна – може да е невъзможно.

В месеците след експлозиите, които доведоха до това, което вероятно беше едно от най-големите единични изпускания на газ в историята, разследващите претърсиха отломките и анализираха остатъците от експлозиви, открити на дъното на Балтийско море. Сеизмолозите са определили момента на три експлозии на 26 септември, които са причинили четири теча по тръбопроводите Северен поток 1 и 2.

Никой не се съмнява, че щетата е умишлена.

Служител на германското правителство, което провежда собствено разследване, каза, че експлозиви изглежда са били поставени от външната страна на конструкциите.

Но дори тези, които са запознати с подробностите от разследването, не свързват окончателно Русия с атаката, казаха служители, говорейки при условие за анонимност, за да споделят информация за напредъка на разследването, част от която се основава на класифицирана разузнавателна информация.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за