Суецкият канал реализира близо 8 млрд. долара печалба

Близо 8 млрд. щ. долара печалба очаква да реализира до края на годината Администрацията на Суецкия канал (SCA). Това обяви пред медии директорът на SCA Осама Раби.

Той изтъкна, че през тази година се отчита 15% ръст на преминалите през канала кораби. Раби подчерта, че Суецкият канал е един от най-важните източници на валутни приходи за Египет.

„SCA не може да продаде канала или да го отдаде под наем“, заяви Раби в отговор на въпроси за дейността на планирания външен фонд за развитие на канала.

Става дума за инициатива, с която се привличат чуждестранни инвеститори за подпомагане на канала при справяне с „кризи, извънредни обстоятелства, форсмажорни инциденти или икономически спад“.

„Създаването на Фонд на Администрацията на Суецкия канал цели да се постигне устойчивост“, отбеляза той.

Правителството на Египет се опитва да овладее сериозни икономически проблеми, предизвикани от недостиг на валута и свръхинфлация. През следващите години страната очаква инвестиции от близо 1 млрд. долара при концесиониране на пристанищни терминали. Maersk, CMA CGM и Hutchison Ports вече сключиха споразумения за терминали в страната.

По-рано през годината Осама Раби обяви, че е планирано увеличение на таксите за преминаване през канала от 1 януари догодина.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според