САЩ наложиха санкции на субекти от морската индустрия на Русия

Съединените щати наложиха в четвъртък санкции на 10 руски военноморски субекта заради руски операции срещу украински пристанища, съобщи Държавният департамент на САЩ, докато Вашингтон увеличава натиска върху Москва заради нейното нахлуване в Украйна, предаде Дневник.

Новата мярка идва часове след като украинският президент Володимир Зеленски се срещна с президента Джо Байдън във Вашингтон и изнесе реч пред Конгреса в сряда, по време на която благодари на Съединените щати за подкрепата им за Украйна в конфликта и призова за повече оръжия.

„Вследствие на руските военноморски операции срещу украинските пристанища, включително тези, които доставят така необходимата храна и зърно на света, Съединените щати днес налагат санкции на руски военноморски организации“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в специално изявление .

От октомври Москва унищожава енергийната инфраструктура на Украйна с поредица атаки с десетки ракети на ден и удари с дронове. Украйна каза, че нейното черноморско пристанище Одеса не е работило в продължение на един ден по-рано този месец, а пристанищата Черноморск и Южни са работили само частично след руска атака срещу енергийната система на региона.

И трите пристанища осигуряват износ на зърно по силата на сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли. Благодарение на нея Русия и Украйна възобновиха на украинските черноморски доставки – спрени след нахлуването на Москва на 24 февруари – и улесниха на руския износ на храни и торове.

Държавният департамент заяви, че е посочил шест от посочените днес субектите като опериращи или работещи както в сектора на отбраната и свързаните с него материали, така и в морския сектор на руската икономика. Четири допълнителни субекта – институти, компании и организации – бяха включени заради дейността им в морския сектор.

Сред посочените беше Централният изследователски институт за структурни материали „Прометей“, който Държавният департамент каза, че е най-големият изследователски център за материали в Русия и сред водещите компании в страната, участващи във военноморското корабостроене и разработването на военни технологии.

Бяха посочени и други организации, участващи в разработването, производството и научните изследвания на Русия.

Последни новини

Последни новини