Стажантската програма на Параходство БМФ – мост между поколения корабоплаватели

През 2016 г. обзорното корпоративно издание на „Параходство Български морски флот“ АД обяви ново попълнение с офицери в компанията. Информацията беше придружена от снимка с ръководителя на Центъра за професионално обучение при „Параходство БМФ“ АД кап. Делян Щерев и току-що дипломиралите се студенти Никола Тодоров и Цветомил Илиев, стажанти към онзи момент в компанията.

Ръководителят на Центъра за професионално обучение към Параходство БМФ АД к.д.п. Делян Щерев (в средата) след беседата с Никола Тодоров (в ляво) и Цветомил Илиев.

Потърсихме отговор как се е развила кариерата им?

Двамата продължават и днес да градят кариера в „Параходство БМФ“.

Никола е вече капитан с не един рейс зад гърба си. Дори в момента изпълнява тази длъжност на кораб „Бузлуджа“, а Цветомил е с множество рейсове като старши помощник-капитан.

Правоспособност за капитан далечно плаване придобива на последната изпитна сесия пред ИА „Морска администрация“ през месец ноември 2022 г.

И двамата са второ поколение моряци в семействата си.

Десетилетие на традиции

През настъпващата 2023 г. стажантската програма ще отбележи своеобразен 10-годишен юбилей в съвременната история на „Параходство БМФ“. През този период десетки студенти от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Технически университет – Варна са получили възможност да се изявят на мостиците и в машинните отделения на корабите, оперирани от компанията.

„През годините стажантската програма се утвърди като мощен инструмент за попълване на редиците на плавателния състав на параходството с млади, добре образовани и мотивирани кадри“, коментираха от компанията пред Maritime.bg.

Програмата търпи развитие, а БМФ полага усилия за подобряване на предлаганите условия и на възможностите за последващо кариерно развитие на участниците в нея.

Настъпващите коледни и новогодишни празници на борда на корабите, оперирани от „Параходство БМФ“, ще посрещнат общо 85 бивши участници в стажантската програма и настоящи офицери на различни длъжности.

От тях – двама вече са капитани, двама са главните механици, старши помощник-капитани – 7, втори механици – 8, втори помощник-капитани – 14, трети механици – 11, трети помощник-капитани – 27 и 14 са електромеханици.

„На тези млади момчета, изпълнени със стремеж за развитие и вярваме със жажда за успехи, им пожелаваме да достигнат върховете на професията и да сбъднат мечтите си, но преди всичко им пожелаваме здраве през новата година“, коментираха от БМФ.

Представяме кратка биографична информация, свързана с професионалното развитие на някои от многото участници по програмата. 

Капитан Мартин Сотиров – капитан на м/к „Милин Камък“.

Роден е през 1989 г. в гр. Варна, завършва средното си образование във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ със специалност „Корабни машини и механизми“. През този период прави два стажа в Параходство БМФ на м/к „Поморие“ и м/к „Рила“. През 2008 г. постъпва във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ със специалност „Корабоводене“. Прави първия си стаж като навигатор през 2011 г. на м/к „Димитровски Комсомол“ и следдипломен такъв през 2012 г. на м/к Миджур. На 23.07.2021 г. стъпва на мостика на м/к „Мургаш“ като капитан. Мартин е трето поколение капитан в редиците на Параходство БМФ. Дядо му Божидар Димитров е командир на бойна част на ескадрения миноносец „Георги Димитров“. По-късно е капитан на корабите от пътническото корабоплаване в компанията. Баща му, капитан Димитър Сотиров, се пенсионира през 2018 г. и след 33 години стаж в компанията.

Капитан Никола Тодоров – към момента капитан на м/к „Бузлуджа“.

Роден през 1991 г. в гр. Ловеч. Завършва с отличие Профилираната природо-математическа гимназия в родния си град. Кандидатства през 2010 г. единствено във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, с едно единствено желание – специалност „Корабоводене“. През 2013 г. става стипендиант на „Параходство БМФ“ и като такъв прави два стажантски рейса на м/к „Миджур“. Дипломира се през 2014 г. и първият му рейс като помощник капитан отново е на м/к „Миджур“. Следват корабите „Беласица“, „Руен“, „Мургаш“, „Веслец“. През 2019 г. като старши помощник-капитан участва в приемането на новопостроения „Бузлуджа“, на който през 2021 г. е промотиран за капитан. Никола е второ поколение моряк в семейството. Баща му Мирослав Маринов е дългогодишен механик в компанията, а в момента съпругата му работи в „БМФ – Порт Бургас“.

Инж. Павел Тонев – главен механик на м/к „Верила“.

Роден е през 1991 г. в гр. Търговище. През 2009 г. завършва търговската гимназия в родния си град, през 2014 г. се дипломира като бакалавър в специалност „Корабни машини и механизми“ във ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, а през 2016 г. завършва и магистратура по същата специалност отново във ВВМУ. Мотивацията да кандидатства в Морската Алма матер се появява при презентация в гимназията на група военни от училището. Твърдо решава да кандидатства за механик, но е налице дилемата, дали за гражданския или за военния флот. Тук на помощ идват съветите и опита на чичо му Димитър Тонев, сега Директор по техническата експлоатация в БМФ. Павел прави стажантски рейсове през 2013 г. и 2014 г., съответно на м/к „Странджа“ и м/к „Миджур“, а първи рейс като механик прави на м/к „Ком“. Следват корабите „Родопи“, „Беласица“ и „Бузлуджа“, за да дойде рейс на м/к „Милин Камък“, където през 2021 г. успява да постигне това с което се гордее, а именно – правото да изпълнява длъжността главен механик. Следват рейсове на корабите „Богдан“ и „Верила“.

Инж. Сергей Иванов – втори механик на м/к „Беласица“.

Роден през 1988 г. в Русия, завършва средното си образование във Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“ със специалност „Корабни машини и механизми“. През 2014 г. завършва като магистър същата специалност в Технически университет – Варна. Израства в семейство с традиции в морската професия – баща му, дядо му и баба му са работили във Варненската корабостроителница. Това му дава възможност едва десет годишен, през вече далечната 1998 г., да участва в церемонията по присвояване на име на новопостроения м/к „Трапезица“. През 2012 г. Сергей се включва в стажантската програма на „Параходство БМФ“ и 14 години след церемонията по именуване на м/к „Трапезица“ стъпва на борда на същия кораб, вече като стажант. Следват стажантски рейсове на м/к „Царевец“ и м/к „Сакар“. Първи рейс като вахтен механик прави с първия български екипаж на новозакупения м/к „Козница“. На 30-годишна възраст Сергей става втори механик на м/к „Беласица“.

Инж. Радослав Пеев – втори механик на м/к „Миджур“.

Роден е през 1989 г. в гр. Варна. Средното си образование завършва в „Техникум по горско стопанство и дървообработване“ със специалност „Механизация на горското стопанство“. След завършване на средното си образование започва работа като автомонтьор в оторизиран сервиз на голяма европейска автомобилна марка и паралелно следва в Технически универститет – Варна, специалност „Корабни машини и механизми“. След като завършва семестриално започва работа в КРЗ „Одесос“, където трупа опит, без да загърби мечтата си един ден да плава по света. Тази мечта го отвежда в Центъра за професионално обучение на „Параходство БМФ“, където се включва в стажантската програма на компанията и прави стажантски рейсове на м/к „Перелик“ и м/к „Героите на Севастопол“. През месец март 2021 г. Радослав е промотиран за втори механик на м/к „Мургаш“.

Инж. Ивелин Иванов – суперинтендант в „Параходство БМФ“, направление електрообзавеждане.

Роден е през 1990 г. в гр. Варна. През 2010 г. завършва Механотехникума в родния си град, специалност „Микропроцесорна техника“, а през 2014 г. се дипломира от ТУ-Варна като бакалавър, специалност „Електрообзавеждане и електроснабдяване“. В трети курс прави избор да се профилира за брегова специалност. Работи на брега, но животът го среща с колеги и приятели, разговорите с които събуждат мечтите му да плава. Избира възможностите за развитие, предлагани от стажантската програма на „Параходство БМФ“. Първите си рейсове като стажант и като електромеханик прави на м/к „Плана“. През 2017 г. Ивелин е изпратен на кораб „Вола“ на класов ремонт в Китай. Запознат е от компанията с нерешен от години проблем на кораба. Сервизно обслужване, резервни части, инструкции, всичко необходимо е налице, но проблемът остава висящ. Качва се на кораба след десетки часове полети и премеждия и още на втория ден се справя с проблема. След успешното приключване на ремонта получава покана за работа като суперинтендат в компанията.

„Списъкът с успешните примери е изключително дълъг“, коментираха от компанията, давайки обещание той да бъде продължен в бъдещи публикации.

„Параходство БМФ“ АД и Центърът за професионално обучение ще продължат политиката на изграждане на висококвалифицирани кадри за нуждите на корабите на компанията, подпомагайки тяхното професионално и кариерно развитие“, допълниха от компанията и отправиха пожелания към всички за живот, здраве и успехи в личен и служебен план през настъпващата нова 2023-а година.

Последни новини

Последни новини