Морското пространствено планиране отваря вратите за финансова помощ от ЕС

Трансграничният проект за морско пространствено планиране е най-значителният от национално значение, който ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ затвори през отиващата си 2022 година, заяви пред Мaritime.bg кап. I ранг, проф. д-р Калин Калинов, заместник-началник по учебната и научна дейност на училището. По неговите думи втората част на този голям проект е изпълнена между България и Румъния, като водеща организация бе Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Ние бяхме партньор от българска страна заедно с други организации, които имат отношение към пространственото планиране, обясни проф. Калинов. 

За значимостта на разработката достатъчно е да се каже: страната ни, за да получава съответната финансова помощ от ЕС, имаща цел развитието на морските приоритети, трябва да представи, че има морски пространствен план. Тоест че има ясно виждане, какво е критичното състояние на различните райони в морето, какви са перспективите за тяхното изменение и от тук нататък да се оформят инвестиционните перспективи за развитие. Училището участва в този процес, подчерта неговият зам.-началник.

Накратко, какво беше направено по този проект?

На първо място трябва да се посочи, че успяхме значително да обогатим информационните си ресурси, бази данни, с районите разположени в морето. Оказвахме повечето помощ в областта на дигитализацията, продължи проф. Калинов.

Дигитализирахме информационните ресурси, предоставени от множество институции, създадохме съответните електронни карти на лицензирана географск информационна система (ГИС) и те залегнаха в предстоящото за одобряване задание на плана. Иначе отговорност на училището беше заедно с колеги да разработим частта, отнасящата се до морския транспорт и перспективите за развитие на районите в морето. Разбира се, съответно да отразим коректно индустриалните зони и интересите, които има в тях. И това, в което училището традиционно е силно – военните зони. Но паралелно с това бяхме и в частта, свързана с опазването на околната среда. Бяха нанесени различните зони, свързани с някаква степен на защита най-вече по програма Натура 2000. Това е голямо облекчение, защото всеки, който пожелае в някакъв бъдещ момент да се занимава с предприемаческа дейност, може да получи надеждна информация за района, който е избрал: какъв е правният му статут, какви са перспективите за неговото развитие и той да си направи стойностни изводи, заслужава ли си и какво точно си заслужава да прави там.

В тази връзка училището обърна малко повече внимание на една дейност, която в наше време не е достатъчно развита, каза още проф. Калинов. Всъщност сред страните членки на ЕС с излаз на море развитието на морски аквакултури е най-слабо застъпено у нас. Определено тук има голяма перспектива затова и училището направи едно индикативно изследване в рамките на което ние разделихме подходящата крайбрежна част на 18 района. Измерихме в тях редица физико-химични и метеорологични параметри, описващи околната среда, най-вече с цел да дадем индикативна представа за това, къде могат да бъдат развивани аквакултури. И разбира се, да демонстрираме, че училището разполага с методика и съответния технически и човешки капацитет за провеждане на стойностно изследване, ако някои участници имат такава необходимост. 

Това е нещо, което в момента приключихме. Получихме много добри резултати. А за това че работата е изпълнена в интерес на обществото, достатъчно е да се отбележи, че с това изследване за аквакултурите спечелихме тазгодишната награда „Варна“, подчерта проф. Калинов.

Искам да кажа, като перспектива на това направление става едно значително по-стойностно изследване на точно определени райони с четири сезонни измервания. С точни предписания и препоръки как може да се пристъпи към такава дейност като амбицията ни е в един бъдещ период да издадем нещо като пътеводител на предприемача в областта на развитието на морските аквакултури. В него ще бъдат описани режимите, необходимите изследвания, удобството на районите, режима в пограничните райони и изключително правната нормативна страна, която от национална позиция регламентира дейността в определени участъци на морето. Това е задача която отдавна си бяхме пожелали да изпълним и смятам, че направихме добра стъпка към нейното пълно реализиране, добави проф. Калинов.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота