Отпускат до 2,5 млн. лева за завършване на естакадата при нос Шабла

Ще бъде завършена Морската естакада на нос Шабла, имаща особена важност за делимитацията на морските пространства на България и Румъния, научи Maritime.bg.

Проверка на Maritime.bg установява, че ДП „Пристанищна инфраструктура“ е обявила обществена поръчка за завършване на възстановяването на съоръжението, започнало през 2014 година.

За завършването на естакадата ДППИ осигурява още до 2,5 млн. лева.

Към момента конструкцията на естакадата е изпълнена до км 0+353. Това включва изпълнени пилоти, монтирани напречни ригели и надлъжни греди. Елементите на парапета са монтирани като временна предпазна мярка.

За приключване на проекта остава да бъде изградена конструкцията на съоръжението от км. 0.+353 до км. 0.+415, да бъде положена настилката, тротоарите, електромонтажните работи,  отбивното съоръжение, моряшки стълби, монтажът на парапетите и почистване на строителната площадка от строителните дейности след завършване на обекта.

Естакадата при нос Шабла навлиза до 414 м в Черно море, широка е 6 м и има островна площадка, издигната на 8,5 метра над морското равнище. Тя следва да замени старата естакада, строена през 60-те години на миналия век за нуждите на нефтодобива.

Отговорен за неуспелия първоначален градеж бе консорциум „Морска естакада Шабла“, с водещ партньор „Строително-предприемачески холдинг“. На този консорциум бе възложено възстановяването на съоръжението за 6 186 353 лв., а дейностите започнаха през пролетта на 2015 г.

През миналата година тогавашният служебен транспортен министър Георги Тодоров (сега служебен министър на електронното управление) съобщи, че в доклад на АДФИ за обществената поръчка на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за естакадата, с която е възложено строителството, се констатират данни за вероятна измама.

Тогава министър Тодоров отказа да назове какви факти и обстоятелства от проверката дават основания да се твърди, че е налице измама, но коментира, че има констатации за „преднамерено, невярно и неточно предоставяне на данни за изпълнението на договора“.

Видео:

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за