Износът на руски петрол по море е намалял

Износът на руски петрол по море е намалял през декември с 22% спрямо средните стойности за текущата година, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“, предаде ТАСС.

Според изданието „Русия през декември е изнасяла около 2,5 милиона барела петрол дневно“. Това е с 22% под средното за предходните 11 месеца на тази година.

Вестникът отбелязва, че спадът на износа е регистриран на фона на въвеждането от Запада на таван на цените на руския петрол. Освен това, според специалиста от Kpler Мат Смит, цитиран от вестника, намаляването на износа на руски петрол „вероятно е причинено от тежки климатични условия и намаляване на търсенето в Китай на фона на недостатъчно решително премахване на ограниченията“, въведени по време на пандемията.

На 27 декември руският президент Владимир Путин подписа указ за мерките в отговор на налагането от Запада на таван на цените на руския петрол, забранявайки доставките му на купувачи, присъединили се към това ограничение от февруари. Той влиза в сила от 1 февруари 2023 г. и е валиден до 1 юли 2023 г.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според