Българин участва в гребна експедиция до Aнтарктида

След подвига в Атлантическия океан на Стефан и Максим Иванови – баща и син, които прекосиха Атлантика с изработена от тях гребна лодка, Стефан тръгва към ново геройство. Той ще стане част от първата по рода си океанска гребна експедиция към Aнтарктида с още петима изследователи от цял свят, съобщава Нова телевизия, предаде Флагман.

Този път тръгва без своя син, който вече е студент в престижния Станфордски университет. “След броени дни потегляме, за да осъществим първата в света експедиция с гребна лодка, потегляща от Антарктида и пресичаща Южния океан, до остров Южна Джорджия”, разказа Стефан Иванов.

“До него са се добрали участниците в експедицията на Шакълтън, за да намерят помощ,  с която да спасят останалите членове на експедицията. Ние се вдъхновихме от този маршрут и подвиг и ще опитаме да направим същото прекосяване но с гребна лодка”, допълни той.

Експедицията ще има 6 гребци на лодката. Организатор и капитан е исландецът Фиън Пол. Това е спортистът с най-много Гинес рекорди в атлетическа дисциплина – цели 33. 

Той е и изследователят с най-много призове в областта и е първия в света по прекосявания на различни океани. 

Началото на експедицията е на 4 януари от нос Хорн с ветроходна яхта, с която ще стигнат до Антарктида. Оттам започва гребането до крайната точка.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според