Путин: Новите руски атомни подводници нямат аналог в света

Фото: amic.ru

Най-новите руски атомни подводници в много отношения нямат аналози в света. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък на церемонията по въвеждането в експлоатация на нови кораби в руския флот.

Той отбеляза приноса за създаването на атомния подводен флот на страната на предприятията от Обединената корабостроителна корпорация – конструкторското бюро „Рубин“ и завода „Севмаш“.

„Най-новите ядрени ракетоносци, които се проектират и строят там, в много отношения нямат аналози в света“, каза държавният глава, предаде ТАСС.

Атомната подводница „Император Александър III“ бе спусната на вода в четвъртък. Това е седмият ракетоносец от семейството на руските стратегически атомни подводници „Борей-А“. Тези подводници носят до 16 междуконтинентални балистични ракети „Булава“.

Началото на морските изпитания на подводница „Император Александър III“ е насрочено за юни 2023 г. Предвижда се строителство на още четири подводници от проекта „Борей-А“, като част от текущата държавна програма за въоръжение.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за