Компенсират рибарите с до 200 хил. лева на кораб за войната в Украйна

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

До 30 март Дирекция „Морско дело и рибарство“ – управляващ орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) приема проекти за компенсация на рибарите за временно преустановяване на риболовна дейност, вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна, която застрашава сигурността на риболовните дейности или възпрепятства икономическата жизнеспособност на риболовните операции.

Целта на процедурата е да осигури възможност за компенсиране на икономическите загуби и да се подпомогнат собствениците на риболовни кораби и рибарите от преустановяване на риболовни дейности, за преодоляване на негативните икономически последици, вследствие на агресивната война на Русия срещу Украйна и да се запазят работните места в сектор Рибарство.

Проектите по процедурата следва да бъдат изпълнени на територията на Република България по крайбрежието и акваторията на Черно море и р. Дунав.

Процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз (ЕС) чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 525 998 лв.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект не трябва да надвишава 200 000 лв. на риболовен кораб (в това число компенсация за екипаж), а минимален размер на БФП е неприложим.

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент