Европейският съюз удължи с още 2 години военноморската операция „Аталанта“

Европейският съюз удължи операцията на военноморските сили „Аталанта“ край бреговете на Африка с още две години до края на 2024 г.

„Пиратството, произхождащо от западната част на Индийския океан, беше потиснато, благодарение на продължаващото присъствие и усилията на военноморските сили, както и на действията на частния сектор за прилагане на мерки за сигурност“, гласи съобщение на EUNAVFOR.

Районът около Сомалия вече не се счита за високорисков и някои представители на местните власти предложиха прекратяване на чуждестранните военноморски операции и призоваха за международни усилия за развитие на Бреговата охрана на страната.

Решението за удължаване на мисията следва стратегически преглед на ролята на ЕС в района на Африканския рог. Според представители на ЕС удължаването на мисията има за цел да консолидира и засили отговорът на ЕС на променящия се контекст на морската сигурност.

„Като се възползва от успехите в потискането на пиратството край бреговете на Африканския рог и Сомалия, общият мандат на операция „Аталанта“ беше консолидиран. С този мандат Операция „Аталанта“ вече е в по-добра позиция да допринесе за прилагането на оръжейното ембарго на ООН за Сомалия, да намали трафика на наркотици, да подкрепи продължаващата борба срещу Ал Шабаб, както и напредъка на правителството на Сомалия“, пише в изявление на Европейския съвет.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота