САЩ намалиха активността на флота си в Тайванския проток

За миналата година САЩ са намалили военноморската си активност във водите на Тайванския проток до най-ниското ниво от 2018 г., съобщава „Блумбърг“.

През 2022 г. едва девет кораба от състава на Седми флот на ВМФ на САЩ са преминали през протока, според агенцията.

САЩ са осъществили четири операции за „осигуряване свободата на корабоплаването“ в района.

Според агенцията това може да означава, че САЩ са поели курс за намаляване на напрежението с Китай по въпроса за Тайван.

Напрежението в региона се увеличи драстично, след като Нанси Пелоси, която тогава бе председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайван на 2-3 август 2022 г. Преди това държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че властите на САЩ са ангажирани с поддържането на мира в Тайванския проток и са готови да си сътрудничат с Китай. Той уточни, че едновременно с това САЩ са „активизирали стратегическото сближаване със съюзниците и партньорите“ по въпроси, свързани с Китай.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран