На годишнината на Морско училище: “Лошо време” спря плаването на НИК 421

Военният научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) се намира на рейд край Рокетас де Мар, прекъсвайки прехода си към Мар дел Плата, заради неблагоприятни метеоусловия, според кореспондента на БТА на борда на кораба.

Ето какво предава представителят на БТА (без редакторска намеса):

“След отплаването си от пристанище Картахена на 8 януари сутринта, корабът се бори близо 16 часа с пориви на вятъра до 25 метра в секунда и вълни до 4 метра (6 бала по скалата на Бофорт). Това принуди командира, кап. II ранг Николай Данаилов, и офицерския състав на вахта да се свържат с Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA) за осигуряването на агент, който да посредничи за получаването на разрешение за скорошно заставане на котва, съгласно испанското законодателство. От Картахена до стоянката край Рокетас де Мар плавателният съд измина разстояние от 90 морски мили със средна скорост от около 5.5 възела”.

Днес ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” отбелязва 142-а годишнина.

СЛЕДЕТЕ ТУК И В РЕАЛНО ВРЕМЕ ПОЗИЦИЯТА НА НИК 421

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент