Ердоган: Турция стриктно спазва Конвенцията от Монтрьо

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че стриктното придържане на страната му към Конвенцията от Монтрьо, която регулира корабоплаването в черноморските проливи, е помогнало за предотвратяване на напрежението в Черноморския басейн с началото на украинската криза, предава TRT, информира Фокус.

„Турция стриктно спазва Конвенцията от Монтрьо. Така предотвратихме напрежението в Черноморския басейн“, посочи Ердоган в обръщение към нацията след заседание на правителството.

Турските власти многократно са заявявали, че от началото на войната в Украйна нито един военен кораб не е допуснат в Черно море, позовавайки се на правото, дадено й по силата на Конвенцията от Монтрьо.

През март миналата година Турция официално уведоми Русия и Украйна, че ще приложи член 19 от конвенцията за забрана на преминаването на военни кораби през Дарданелите и Босфора.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според