Димов: Българската пристанищна инфраструктура не е подготвена за новите товаропотоци и предизвикателствата, които се появиха в региона

Морската и транспортната свързаност винаги е била в центъра на кохезионната политика на ЕС, още от създаването на общността. Средствата, които се инвестират в това, са неразривна част от развитието на региона и там, където морските, шосейните и пътните връзки са на ниво и съответстват на потребностите, има условие за постигане на успех. Това каза Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас АД, по време на първата регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от БТА с подкрепата на Европейската комисия, която се проведе в Бургас.

По думите му в транспортната кохезионна политика за България средствата през новия програмен период 2021-2017 г. наистина са най-значителните досега – над 2 млрд. лева, от които 1,6 млрд. са европейски средства.

Според Димов в условията на военните действия (в Украйна – бел. ред.) стана ясно, че българската пристанищна инфраструктура не е подготвена за новите товаропотоци и предизвикателствата, които се появиха в региона.

„През последната година се показа, че пристанищата в България нямат капацитет да поемат допълнителен товар, което е свързано както с изграждането на пристанищната инфраструктура, така и на свързващата към нея (инфраструктура). В тази връзка екипът на Министерство на транспорта си е поставило доста сериозни цели и през последните месеци работят за това и Варна да бъде включена в основната трансевропейска мрежа“, сподели той.

Димов допълни, че свързаността между Бургас и Варна създава условията за развитие на целия регион на българското Черноморие, а осигуряването на шосейна връзка между южната и северната българска граница е решението за всички малки общини – „където е транспортната свързаност, там е и производствената свързаност с движението на стоки и товари“. По думите му Бургас вече е доказал, че е най-доброто пристанище в региона и има най-добрите терминали.

„В момента има много транзитни товари, които няма кой да поеме. Това е свързано с железопътната връзка от Бургас до Сърбия, която има няколко проблемни участъка. Вече има няколко процедури в напреднала фаза, така че се надявам, че това ще бъде финализирано“, обясни Димов.

Той подчерта, че цифровизацията и допълнителни екологични проекти в българските пристанища са основни приоритети и изрази надежда постигнатото през последните години да бъде ускорено в следващите.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според