Затоплянето на океана забавя растежа на коралите на Големия бариерен риф

Учени от Австралийския институт по морски науки (AIMS) установиха, че повишаващите се температури на океана забавят растежа на видовете корали, които формират гръбнака на северния и централен Голям бариерен риф. Това съобщи в сряда агенция Синхуа, позовавайки се на резултатите от изследването, предаде ТАСС.

„Открихме, че бързо растящите корали, които играят ключова роля във възстановяването на рифовете, са идеално адаптирани към настоящите климатични условия, но способността им да се адаптират към по-високи температури в бъдеще е ограничена“, каза един от авторите на изследването, Хуан Ортис.

Ортис и колегите му наблюдават растежа на четири вида корали в продължение на месец, като постепенно повишават температурата от 19 до 31 градуса по Целзий. Коралите, взети от различни рифови колонии, реагират сходно на температурните промени. Твърди се, че тази еднаква реакция усложнява адаптирането на коралите към по-високи температури и потенциално застрашава големи площи от рифа. В бъдеще учените планират да проведат подобни експерименти с проби, взети от други места.

Големият бариерен риф е най-големият коралов риф в света, който се простира по североизточното крайбрежие на Австралия на 2500 км и обхваща площ от около 344,4 хиляди квадратни метра. Той включва над 2900 отделни коралови рифа и 900 острова. Припомняме, че редица обществени и екологични организации призоваха ЮНЕСКО да включи австралийския Голям бариерен риф в списъка на обектите на световното наследство, застрашени поради покачващите се температури на планетата. Австралийските власти реагираха негативно на това предложение, според агенцията.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според