Оттеглиха предложението за отнемане на концесията на Пристанищен терминал „Росенец“

Депутати от „Демократична България“ в икономическата комисия в парламента оттеглиха законовите предложения за отнемане на концесията на „Лукойл Нефтохим“ върху пристанище „Росенец“, предаде Сега. Текстовете бяха вкарани в заключителните разпоредби на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, който бе одобрен на второ четене в комисията днес. С него се въвежда възможността държавата да наложи надзор върху „Лукойл Нефтохим“, ако компанията наруши европейското ембарго за износ на продукти, произведени от руски петрол.

Мартин Димитров, Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова от ДБ внесоха между първо и второ четене на законопроекта поправка и в Закона за концесиите, според която не може да се възлагат концесии на обекти от критичната инфраструктура, свързани с нефт и нефтопродукти, ако за тях има европейски санкции. Случаят засяга пристанищен терминал „Росенец“, отдаден на концесия до 2046 г. на „Лукойл Нефтохим“.

Представителите на финансовото министерство обаче предупредиха, че така разписан, текстът ще засегне и още една рафинерия – тази на „Инса ойл“, която работи с нефтопродукти, внесени от Русия през пристанище Варна и пристанище Бургас. „Освен това европейският регламент за санкициите спрямо Русия не изисква отнемане на концесии. В сила е и дерогарция за вноса на нефт и нефтопродукти“, посочи Людмила Петкова, зам.-министър на финансите.

След обявена 10 минутна почивка за обсъждане на казуса, депутатите от ДБ си оттеглиха предложението за отнемане на концесията на „Лукойл Нефтохим“. Отнемането на концесията на пристанище „Росенец“ се оказа, че трудно може да се регламентира, без да се споменават фирми и конкретни обекти. „Оттегляме предложенията си, но не се отказваме от идеята. Сега по-важно е да се фокусираме върху разпоредбите за особения търговски представител на държавата, който може да влезе в управлението на рафинерията“, заяви Мартин Димитров.

Последни новини

Последни новини

Преди 19 години на аварийно-спасителен кораб „Протео“ е вдигнат българският флаг

Построен през 1943 г. в италианския град Анкона, корабът има следните тактико-технически данни: дължина – 75.7 м, широчина – 11.7 м, газене – 5 м, водоизместване – 2048 т.