Близо 287 млн. тона товари са обработени в пристанище Антверпен-Брюж за миналата година

През 2022 г. товарооборотът на пристанище Антверпен-Брюж е намалял с 0,7 процента в сравнение с 2021 г. През пристанището са преминали общо 286,9 млн. тона товари, предаде за БТА белгийската агенция Белга.

Като причина за спада в контейнерния трафик, пристанището посочва последиците от пандемията от коронавирус и енергийната криза заради войната в Украйна. Сухите насипни товари обаче са се увеличили с около 13 процента. Това се дължи главно на претоварването на въглища и торове.

Сегментът на течните товари също нараства с 10 процента благодарение на увеличаването на претоварването на втечнен природен газ като алтернатива на природния газ от Русия. Претоварването на химикали намалява с 1 процент поради цените на енергията.

В бъдеще пристанището иска да продължи да се фокусира върху устойчиви инвестиции. Това е необходимо, „като се има предвид историческите стойности на замърсяване“, добави Де Ридер.

Сливането на пристанищата Антверпен и Зеебрюж изглежда има положителен ефект върху потока от инвестиции и проекти. Като ключова амбиция за бъдещето пристанището потвърди своята увереност в ползата от производството и вноса на водород.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран