Созопол върху карта на Жоао Тейшейра Алберназ от 1630 година

Отсечка от картата на Жоао Тейшейра Алберназ със западното крайбрежие на Черно море и Созопол (Sissopuli), 1630 г. Библиотека на Конгреса, Вашингтон. 

Жоао Тейшейра Алберназ (João Teixeira Albernaz) е португалски картограф от 17-и век, роден в Лисабон, активен между 1602 и 1648 г. Умира около 1662 г. Жоао Тейшейра Алберназ е автор на 19 атласа. 

Тук представената карта (Mediterranean Sea) е от атлас (Taboas geraes de toda a navegação) създаден през 1630 г. Картата е украсена с роза на ветровете с 8 лъча (румби) и една скала за разстоянията. Континентите Европа и Африка са отбелязани с надписи с главни букви – EVROPA, AFRICA.

На картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища е нанесен и Созопол (Sissopuli). С това име градът се среща върху морски карти (портулани) за първи и последен път. С червено мастило по западния бряг на Черно море са нанесени Taiasa (нос Калиакра) и Sissopuli (Созопол). 

Топоними по западния бряг на Черно море*: Proslauiza (остров Китук), Zanauarda (нос Мидия), Pangalaý (Мангалия), Taiasa (нос Калиакра), Mauro (Черни нос), Clania (Обзор), Clemano (Емона), Sissopuli (Созопол), Assine (Маслен нос), Gastopulý (Ахтопол). 

João Teixeira Albernaz, Taboas geraes de toda a navegação, Mediterranean Sea, 1630. Library of Congress, Washington, Call Number: G1015 .T4 1630.

* Това е една от малкото морски карти на която Варна, най-голямото пристанище по западния бряг на Черно море, не е нанесена.

Последни новини

Последни новини

Почистиха паметника на подводничарите край Камчия, вандализиран с надписи „Слава на Украйна“

Граждани почистиха паметника на подводничарите край р. Камчия, който бе залят с боя от вандали през изминалите дни. "Свидетели сме на поредното вандалско посегателство

ММК призовава правителствата да насочат курса към бъдеще с нулеви емисии от корабоплаването

Международната морска камара (ММК) подкрепя разработването на Глобален стандарт за горива (GFS) като техническа мярка за намаляване на емисиите от корабоплаването. Според