Русия произведе боеприпаси за стратегическите безпилотни подводни апарати „Посейдон“

Произведени са първите боеприпаси за руските стратегически безпилотни подводни апарати „Посейдон“, съобщи агенция ТАСС, позовавайки се на източник от военното министерство на федерацията. ТАСС прави уточнение, че не може да провери независимо изнесената от своя източник информация.

Агенцията твърди, че се очаква в близко бъдеще първи “Посейдон” да бъде приет на въоръжение на атомната подводна лодка със стратегическо предназначение “БЕЛГОРОД” (проект 09852).

Видео, архив:

Апаратите „Посейдон“ и носителите им – атомни подводници – са част от т. нар. океанска многоцелева система. „Посейдон“ ще може да носи ядрена бойна част с мощност до два мегатона за унищожаване на военноморски бази на противника, а максималната му скорост ще е 200 км/ч.

Отделни изпитания на основните компоненти на “Посейдон” са приключили успешно, според съобщения в руските медии.

Президентът Владимир Путин обяви за първи път проекта “Посейдон” през 2018 г. и направи заявка, че системата е нов тип стратегическо ядрено оръжие, което няма аналог в света.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент