Варна върху карта на Джакомо Русо от 1528 година

Отсечка от картата на Джакомо Русо от 1528 година със западния бряг на Черно море и Варна (uarna). Бирмингамски музей и художествена галерия (Birmingham Museum & Art Gallery). 

Джакомо Русо (Jacobo Russo) e италиански картограф, активен между 1520 и 1588 г., работещ в Месина, Сицилия.

Картата на Джакомо Русо е върху пергамент, фино обработена овча кожа. Тя се съхранява в колекциите на Бирмингамския музей и художествена галерия (Birmingham Museum & Art Gallery). 

Картата е украсена с 8 рози на ветровете с 16 и 32 посоки на ветровете (румби), с изгледи на градове, най-големите от които са на Генуа и Венеция, над които се веят знамената с червения кръст на Свети Георги и крилатия лъв на Свети Марко, с галерия рисунки на владетелите на Унгария, Полония, Русия, Тартария (gran tartaro) и на Османската империя (gran turco). Над Константинопол се веят знамената на Османската империя (червен полумесец върху златен фон) и на династията на Палеолозите (златен кръст върху червен фон с 4 символа наподобяващи буквата “B”).   

Върху картата с червено мастило, знак за важни селища и пристанища е нанесена и Варна (uarna). По западния бряг на Черно море с червено мастило са нанесени grosco (лиман Синое), caliacri (нос Калиакра), uarna (Варна), stafidia (Димчево), stangnopoli (Инеада).

Топоними по западния бряг на Черно море: grosco (лиман Синое), zanauardia (), costansa (), pangnaila (), loxilocico (нос Шабла), caliacri (нос Калиакра), carbona (Балчик), castria (резиденция „Евксиноград“), uarna (Варна), mauro (Черни нос), cdilimano (Емона), poro (Бургас), stafidia (Димчево), uirdeso (нос Урдовиза), catopolli (Ахтопол), stangnopoli (Инеада).

Jacobo Russo, Navigational Map of Europe, 1528. Birmingham Museum and Art Gallery, Call Number: 1885P1759.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран